geluk 1596285988

Ondersteuning darmen

Fermenteren kun je leren.

Zelf ben ik een beginner hoor; vorig jaar hoorde ik van waterkefir en het zou een gezonde vervanging kunnen zijn van 7-up waar ik dol op ben. Geheel onverwacht kreeg ik afgelopen weekend water kefir korrels van een dame uit mijn dorp.
Ik ging meteen aan de slag en vanmiddag mijn eerste oogst! Spannend.

Al zoekend op internet kwam ik ook andere dingen tegen zoals gefermeteerde voeding, mijn aandacht was direct getrokken.
Water kefir is een probiotoca en wat als je nu groente ook gaat fermeteren? Dat moet niet alleen lekker maar ook heel gezond zijn.

Bovendien is fermenteren is een milieuvriendelijke oplossing: je verbruikt geen stroom om groente in te vriezen of te koken, je kunt groenten bewaren en je hoeft niets weg te gooien.
Bepaalde seizoenen is er van bepaalde groente ook veel aanbod en die kun je prachtig fermenteren. Groente van het seizoen en als het kan biologisch natuurlijk.

We hebben naar mijn mening echt meer probiotica nodig want zelfs in ons drinkwater zit vaak antibiotica.
Koeien en kippen bijvoorbeeld krijgen voeding waar antibiotica in zit, dat krijgen wij door de producten ook weer binnen en dat is slecht voor onze darmflora.
Om nog maar niet te spreken over onze dagelijkse stress, gebruik van maagzuurremmers, geraffineerde suikers, e-nummers, fast food etc.
Onze darmen kunnen echt wel wat steun gebruiken.

Het fermenteren van groenten is al zo oud als de weg naar Rome. Zuurkool is het meest simpele recept zeggen ze.
Kool, en vele andere soorten groente en fruit bevatten van nature de melkzuurbacteriën nodig voor fermentatie.

Wanneer je zout toevoegt aan fijngesneden witte kool lekt er water uit de cellen, vang dit water op.
De kool wordt slap en het vrijgekomen water gebruik je om de kool in te bewaren bij voorkeur in een weckpot.
Let op dat de kool onder water staat, druk de kool goed aan naar beneden en vul desnoods met pekelwater aan (30 gram pure zeezout per liter water).
Door het zout gaan ook de bacteriën kapot die ervoor zouden kunnen zorgen dat de voeding bederft.

Na 7 dagen is het klaar! Zet het erna het liefst koel weg in bijvoorbeeld de kelder. Het is daar wel een half jaar houdbaar.

Wil je kruiden toevoegen? Dat kan natuurlijk ook. Rooster de kruiden (bijvoorbeeld peper of komijn) in een droge en hete koekenpan en voeg het toe.

Je kunt ook dille gebruiken, gewoon wat je lekker vindt.

HIER TEVENS EEN RECEPT VOOR BLOEMKOOL EN MET EEN ANDERE WERKWIJZE.

1. Snijd bloemkool in kleine roosjes, hak dragon fijn. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap eruit.

2. Meng in een kom bloemkool, dragon en sinaasappel schil en -sap. Doe alles in de weckpot.

3. Los 30 gram pure zeezout op in 100 ml kokend water. Vul aan met 900 ml koud water.

4. Giet  de zoutoplossing over de bloemkool in de weckpot tot het helemaal onder staat.

5. Dek de pot af met een doekje.

 

Heb je geen weckpot neem dan een pot doe je kunt afsluiten met een stuk katoenen doek en een elastiekje.

 

Na 3 dagen kun je dagelijks proeven. Zodra het jouw smaak is sluit je de pot volledig af met een deksel en zet het koel weg.

 

Ik ga hiermee aan de slag, en ben benieuwd. Laat je weten of het jou lukt?

 

Heb je ook recepten en wil je delen? Laat ze dan achter in een comment onder deze post zodat iedereen kan genieten van jouw heerlijke recepten.

 

 

 

 

Laden...