Nagelbijten en voor mezelf opkomen

Met enige scepsis heb ik mij bij Belinda gemeld voor een sessie om te stoppen met nagelbijten.
Als wetenschapper ga ik graag uit van bewezen methoden of in elk geval methoden waarvan ik kan begrijpen hoe het werkt. Bij hypnotherapie gaat het anders, heb ik ondervonden. Ik weet niet precies wat er gebeurt, het is niet tastbaar en niet zichtbaar, maar ik kan met zekerheid vaststellen dat het gewenste effect in 1 sessie bereikt is. Mijn nagels zijn het levende bewijs. Het komt niet in me op om er nog aan te knabbelen. Dat is het mooie: de verandering is er, maar de nieuwe situatie voelt volkomen normaal. Ik merk niet eens dat ik het niet meer doe.

Vanwege dit succes heb ik een tweede sessie bij Belinda gedaan, waarbij ik de angst wilde overwinnen die me stress gaf als ik voor mezelf wilde opkomen. Ik deed het altijd wel als ik vond dat het moest, maar het veroorzaakte allerlei spanningen. Na de tweede sessie was die stress verdwenen. Ik realiseer me soms pas aan het eind van de dag welke situaties ik voor mezelf was opgekomen, maar omdat de stress er niet meer is, gaat het vanzelf, ik merk het niet meer. Wat ik wel merk is het verschil in reactie van de omgeving: toen het veel stress kostte om voor mezelf op te komen, reageerde de omgeving vaak met irritatie of boosheid. Nu het vanzelf gaat, is de reactie ook vriendelijk.

Belinda heeft snel in de gaten waar ze de kern van het probleem moet zoeken om die vervolgens op een adequate manier aan te pakken tijdens de therapie. Ze stelt de juiste vragen en op een prettige en rustige manier. Op die manier voelt het als een gezamenlijk traject om een bepaald probleem te ‘ontwortelen’. En dan blijken, zoals in mijn geval, zowel heel concrete zaken als nagelbijten (maar ik vermoed ook gewoontes als roken etc.) als ook complexere zaken zoals allerlei angsten op een niet-invasieve en tegelijk heel doeltreffende wijze te behandelen. Het is jammer dat artsen niet (kunnen) doorverwijzen naar hypnotherapie. Ik ben ervan overtuigd dat het veel mensen kan helpen om ongewenste of ongezonde leefgewoonten eenvoudig en blijvend te veranderen.

F.S.

Laat een reactie achter