Ondersteuning darmen

Fermenteren kun je leren.

Zelf ben ik een beginner hoor; vorig jaar hoorde ik van waterkefir en het zou een gezonde vervanging kunnen zijn van 7-up waar ik dol op ben. Geheel onverwacht kreeg ik afgelopen weekend water kefir korrels van een dame uit mijn dorp.
Ik ging meteen aan de slag en vanmiddag mijn eerste oogst! Spannend.

Al zoekend op internet kwam ik ook andere dingen tegen zoals gefermeteerde voeding, mijn aandacht was direct getrokken.
Water kefir is een probiotoca en wat als je nu groente ook gaat fermeteren? Dat moet niet alleen lekker maar ook heel gezond zijn.

Bovendien is fermenteren is een milieuvriendelijke oplossing: je verbruikt geen stroom om groente in te vriezen of te koken, je kunt groenten bewaren en je hoeft niets weg te gooien.
Bepaalde seizoenen is er van bepaalde groente ook veel aanbod en die kun je prachtig fermenteren. Groente van het seizoen en als het kan biologisch natuurlijk.

We hebben naar mijn mening echt meer probiotica nodig want zelfs in ons drinkwater zit vaak antibiotica.
Koeien en kippen bijvoorbeeld krijgen voeding waar antibiotica in zit, dat krijgen wij door de producten ook weer binnen en dat is slecht voor onze darmflora.
Om nog maar niet te spreken over onze dagelijkse stress, gebruik van maagzuurremmers, geraffineerde suikers, e-nummers, fast food etc.
Onze darmen kunnen echt wel wat steun gebruiken.

Het fermenteren van groenten is al zo oud als de weg naar Rome. Zuurkool is het meest simpele recept zeggen ze.
Kool, en vele andere soorten groente en fruit bevatten van nature de melkzuurbacteriën nodig voor fermentatie.

Wanneer je zout toevoegt aan fijngesneden witte kool lekt er water uit de cellen, vang dit water op.
De kool wordt slap en het vrijgekomen water gebruik je om de kool in te bewaren bij voorkeur in een weckpot.
Let op dat de kool onder water staat, druk de kool goed aan naar beneden en vul desnoods met pekelwater aan (30 gram pure zeezout per liter water).
Door het zout gaan ook de bacteriën kapot die ervoor zouden kunnen zorgen dat de voeding bederft.

Na 7 dagen is het klaar! Zet het erna het liefst koel weg in bijvoorbeeld de kelder. Het is daar wel een half jaar houdbaar.

Wil je kruiden toevoegen? Dat kan natuurlijk ook. Rooster de kruiden (bijvoorbeeld peper of komijn) in een droge en hete koekenpan en voeg het toe.

Je kunt ook dille gebruiken, gewoon wat je lekker vindt.

HIER TEVENS EEN RECEPT VOOR BLOEMKOOL EN MET EEN ANDERE WERKWIJZE.

1. Snijd bloemkool in kleine roosjes, hak dragon fijn. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap eruit.

2. Meng in een kom bloemkool, dragon en sinaasappel schil en -sap. Doe alles in de weckpot.

3. Los 30 gram pure zeezout op in 100 ml kokend water. Vul aan met 900 ml koud water.

4. Giet  de zoutoplossing over de bloemkool in de weckpot tot het helemaal onder staat.

5. Dek de pot af met een doekje.

 

Heb je geen weckpot neem dan een pot doe je kunt afsluiten met een stuk katoenen doek en een elastiekje.

 

Na 3 dagen kun je dagelijks proeven. Zodra het jouw smaak is sluit je de pot volledig af met een deksel en zet het koel weg.

 

Ik ga hiermee aan de slag, en ben benieuwd. Laat je weten of het jou lukt?

 

Heb je ook recepten en wil je delen? Laat ze dan achter in een comment onder deze post zodat iedereen kan genieten van jouw heerlijke recepten.

 

 

 

 

Amy Van Oosterhout
Amy Van Oosterhout
5. April, 2022.
Al jaren last gehad van mijn polsen en vingers en na het testen in het ziekenhuis kwam daar het tunnel syndroom na voren. Ik zou hiervoor geopereerd worden en zou dan per kant 6 weken niks kunnen. Tot ik hoorde over hypnose tegen de pijn… natuurlijk was ik zoals ieder ander persoon als eerst zou zijn een beetje sceptisch maar wat kon het kwaad ?? Ik ben bij Belinda onder hypnose gegaan en vanaf moment één kreeg een een warm en rustig gevoel ze luisterde en stelde de juiste vragen… en daar komt die na 1 hypnose behandeling bijna pijnvrij … Ik zou het dan ook iedereen aanraden om te doen bij deze vrouw !!!
Danny Sto
Danny Sto
7. December, 2021.
Positive ervaring. Zelf ben ik zeer kritisch, nuchter en rationeel. Maar deze dame is echt goed in wat ze doet. Vertrouw, stel je open en laat je verwonderen. Sommige dingen hoef je niet te begrijpen als het maar voldoet aan je verwachtingen. In mijn geval heeft t mijn verwachtingen overtroffen. Aanrader. Punten ter verbetering: een vrij lichte omgeving ( maar wellicht is hier bewust voor gekozen) persoonlijk zou ik een dimmer op de verlichting zetten. Maar zoals ik al aan gaf….ik ben zeer kritisch en als dit het enig is….. zou ik niet weten waarom je haar niet zou bezoeken. Dankjewel voor je snelle ondersteuning. Je hebt me echt geholpen. !
Pim Bokhorst
Pim Bokhorst
14. September, 2021.
Na 36 jaar ben ik dankzij Belinda een niet roker Ik had alles al geprobeerd maar dit werkt echt! Ze is een fijne persoon , en ik voelde me erg op m’n gemak. Ben ontzettend dankbaar dat het nu wel gelukt is en zonder al te veel moeite. Van harte aanbevolen!
Marco Heerschop
Marco Heerschop
5. September, 2018.
Deze notoire roker is gestopt met roken met behulp van hypnose therapie. Belinda kan ik je echt aanraden. Super! Geen behoefte meer aan een sigaret, inmiddels al bijna 4 maanden van het roken af. Belinda weet je op de juiste manier in je onderbewuste aan te spreken. Absolute aanrader!
Sjoerd Claassen
Sjoerd Claassen
4. September, 2018.
Belinda, Heel erg bedankt voor je hulp, dat ik met jouw hulp, deze maand ben ik al 1 jaar een niet roker... ik blijf het een wonder vinden!!! Nogmaals bedankt